İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kabulünün 100. Yılında Milli Mutabakat Metni: İstiklal Marşı – Mehmet Doğan

Bilkent Medeniyet Topluluğu, 12 Nisan Pazartesi günü “Kabulünün 100. Yılında Milli Mutabakat Metni: İstiklal Marşı” başlıklı konferansta sayın D. Mehmet Doğan’ı ağırladı.


Çevrimiçi düzenlenen konferansta Mehmet Doğan, Türkiye’de mevcut bulunan kimlik yapıcı metinler üzerinden konuşma eksikliğine dikkat çekti. İstiklal Marşı’nın bir milli mutabakat metni olarak nasıl değerlendirilebileceğini konu edinen konuşmasını üç ayrı mutabakat üzerinden ele aldı. Bu üç mutabakatı; şairde mutabakat, milletin mutabakatı ve meclisin mutabakatı olarak adlandıran Doğan, bu mutabakatların her birinin tarihsel gelişim süreçlerini açıkladı. D. Mehmet Doğan, İstiklal Marşı’nın kabul edilme sürecinde Meclis’te yaşananları aktararak Türkiye’nin gelişim serencamı içinde İstiklal Marşı’na bakışın savaş zamanından sulh zamanına geçilmesiyle nasıl değiştiğine dikkat çekti. Son olarak Doğan, cumhuriyetin erken evrelerinde İstiklal Marşı’nın değiştirilmesinin zaman zaman gündeme gelmesine rağmen milletin mutabakatı neticesinde bu çabaların sonuçsuz kaldığını ortaya koydu.


Konferansın sonunda katılımcılar tarafından sorulan sorulara cevap veren Doğan, kendisi adına dikilen fidanların sertifikasını arz eden Bilkent Medeniyet Topluluğu’na ve katılımcılara teşekkür etti.

Değerli teşriflerinden ve doyurucu sunumlarından ötürü Bilkent Medeniyet Topluluğu olarak biz de kendisine minnettarlıklarımızı sunuyoruz.

Yorumlar kapatıldı.